Wednesday, July 27, 2011

tortilla

dinner smlm mak skeluarga mkn tortilla.... rajin lah pulak, buat homemade tortilla.
klu nk senang, beli jer lah kat supermrkt, byk jual tuh.. tp smlm ada mood nk buat sndri lah pulok..., lg pun nk dptkn supermrkt pun bkn lah dkt, x bbaloi smata2 nk dptkan sbungkus tortilla, baik buat kat umah jer. bkn ssh sgt punnn.... :D

tortilla ni ekceli lebih kurang cam capati jer, versi mexico …
bahan2,
* 1 3/4 cwn tepung serbaguna
* 1/2 sudu k garam
* 1/4 sudu k baking powder
* 1/4 cwn shortening sayuran
* 1/2 cwn air panas mendidih
## satu adunan xckp dpt menghasilkn lebih kurang 4 keping sederhana jer, smlm mak buat 2 adunan..

cara2nyer pulak...
campurkan tepong, garam, baking powder dlm mangkuk besar. gaul rata bahan2 td kemudian masukkn shorterning pulak.. gaul dgn ujung2 jari mcm buat breadcrumbs .lepas tuh masukan air panas, hati2 taw nnt melecur lak tgn korang, sila gunakn garfu sbb panas utk gaulkan. dah agak2 sejuk ckit adunan tuh, baru korg angkat adunan dn uli sehingga pmukaaan adunan licin.(smooth dough )..ketepikan dn biarkn rehat selama lebih kurang 15min - 30 min.(tutup adunan dgn tuala.)
dh selesai 15min, bahagikan adunan kpd 4 biji bola. kemudian canai setiap satu nipis2.. (pat nk canai jd bentuk bulat2 ni mmg mak xreti – failed..... huhuhuhu, cer tgk gmbr nih, ini lah bulat terbaik yg mak dpt hasilkn.. - sggh memalukan... :(




Letakkan atas non stick pan dgn api perlahan , bila kuar gelembung kecil2 tekan dgn spatula- sudip dn tbalikkan, masak sampai masak.




Hidang panas-panas dengan filling pilihan korg, klu lmbt lg nk makan , bungkus dulu dgn tuala tortilla tuh...

Filling tortilla pulak..( ni yg mak masak smlm, korg leh mkn dgn apa2 jer, klu mkn for bekpes korg leh sapu tortilla dgn butter dn sapu jam/ kaya, sodap jgk.... :)

yg ni mak main hantam jer, xde sukatan tertentu...korg agak2 lah nk buh byk mana

sedikit daging kisar ( smlm xde, so mak hancurkn jer burger ayam ramly )
potong dadu bwg besar, carrot,kentang, capsicum( lada bengala), cili merah - mak tambah jgk 2,3 tngkai cili padi(sejak dh dok nogori nih, xsah lak klu x tmbh cili padi... hehehehe), daun ketumbar- klu korg suka...
salt n pepper to taste...

daging burger tuh mak panaskn dlu, bila dh masak tapiskn minyak nyer. kemudian korg
tumislah bwg besar , then tambah semua bahan atas dn biarkn smpi masak. tabur daun ketumbar klu korang suker...
dah siappp............



klu ada salad dn tomato , bleh buat hiasan ...




ok, skrg isikan filling atas tortilla dn kita pun boleh nyappppp…..............

2 comments:

  1. rajinnyer mak ni kan ..kat umah tu la keje dok jd cheff x bergaji..hehhe
    tortilla nmpak sedap jer dah isi ngan filling tuh..yum yum

    ReplyDelete